Gyermekvilág, gyermekjog

Krőzusok

2017. szeptember 16. 11:31 - gyvgyj_gtm

Az iskolakezdést megkönnyítendő a családi pótlék már a tanév kezdete előtt, augusztus utolsó hetében megérkezett a családokhoz. Így a szülők ezt az összeget is az iskolával kapcsolatos kiadásokra fordíthatták. Most ne menjünk bele, hogy mire elég az egy gyerekes családokban a 12200 Ft (egyszülős családoknál 13700 Ft), mert van olyan család, ahol ez sokat jelent, de van olyan is, akik nem kaptak egy fillért sem.

A postnak nem célja, az augusztusi dupla, szeptemberi nulla kifizetések ésszerűségét vitatni, és az sem célja, hogy az olyan nyilvánvaló kiadások, mint táska, ünneplő ruha, úgy általában a ruhaneműk és az írószerek garmadáját listázza. Sokkal érdekesebb, hogy mennyire kell a szülőknek a zsebükbe nyúlni, miután elkezdődött a tanév és sorra kapják az értesítéseket, hogy mire kell még pénz.

Osztálykirándulás

Habár még csak szeptember van, az iskolák már lelkesen tervezgetik, hogy hova fognak menni a május eleji érettségi szünetben és van iskola, ahol alá kell írni, hogy a szülő vállalja az osztálykirándulás költségét. Nyilván ezt minden szülő kifizeti, ha telik rá. De ahol hó közepén már hó vége van, valószínű nem fog az a gyerek iskolai kirándulni. Persze kellenek az élmények és a remek osztálykirándulásokon nagyon jól tud formálódni a közösség. Már azok közössége, akik részt tudnak venni a programon.

Osztálypénz

Az ombudsman régebbi állásfoglalása szerint az osztálypénz gyűjtése több, mint aggályos. Ettől csak az lehet aggályosabb, hogy mire lesz felhasználva az így összegyűjtött összeg. Amennyiben a gyerekek fizetős külön foglalkozására fordítódik, a szülő még el is fogadhatja ezt. Hiszen könnyebb év elején beszedni ezt az összeget, mint minden alkalommal összegyűjteni a külön foglalkozás árát szülőktől. Az viszont gyakran valószínűbb, hogy az osztálypénzből a tanárok számára lesz ajándék véve, hiszen van karácsony, van Pedagógus nap és van év vége is, amikor „illik” osztályszinten megköszönni az egész éves munkát. Még egyszer: az osztálypénz nem lehet kötelező. Bármelyik szülő megteheti, hogy nem fizeti be, főleg, ha az a pénz nem is a gyerekre, hanem csokira, tanári ajándékra lesz elköltve. De melyik szülő meri nyíltan bevállalni, hogy nem ér meg neki havi pár száz forintot a gyereke? És melyik szülő fogja azt mondani, hogy ez a kiadás nem fér bele a családi költségvetésbe?

Papírpénz

Habár azt gondolnánk, hogy egy iskolában a fénymásolás, szkennelés triviális dolog, hamar kiderülhet, hogy tévedünk. A fénymásoló és a toner sem olcsó, de a papír az, amiből mindig hiány van. Van olyan iskola, ahol ennek a problémának a megoldásához a szülőktől kérnek anyagi támogatást, nem túl jelentős összeget, félévente 500-1500 Ft-ot. Persze a szülő ezt is kifizeti. Kevesen adják össze fejben, hogy egy 600 gyereket oktató iskola nagyjából 600000 Ft-ot kasszíroz csak ebből félévente. Ha kedvező áron szerzik be a papírt, akkor 342857 oldalt fognak tudni másolni az első félév 4 és fél hónapjában szeptembertől január közepéig.

Lehet azt mondani, hogy ezek nem túl nagy tételek. És tényleg, kinek lehet megerőltető kifizetni havonta néhány száz forintot? Azonban úgy tűnik, hogy vannak családok, ahol nehézséget jelenthet kigazdálkodni még ilyen nem túl jelentős tételeket is.

A felsorolást attól tartok lehetne még folytatni és szeretnélek is kérni benneteket, hogy folytassátok, Tőletek milyen címen kér még az óvoda/iskola pénzt?

money.jpg

 A blog bejegyzésit a Facebookon itt találod meg.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekvilag-gyermekjog.blog.hu/api/trackback/id/tr8212868796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WildBear 2017.09.17. 19:43:18

Naálunk 15.000,-Ft az éves nemtudommi, és kötelező.

OkoskaTo:rp 2017.09.17. 19:43:55

Padok cseréje (mondván: a harmadikos gyerekek kinőtték a kicsi padokat), projektor (jobb esetben csak izzócsere). Fénymásoláshoz egyik helyen alapítványba pénz, másik helyütt természetben, munkahelyről lopott A4-es papír beadásával.
Év elején napközibe labdák, társasjátékok, alapanyagok.
Kisebb tételek: havi papírzsebkendő, wc-papír, szalvéta a napközibe.

Gergice 2017.09.18. 08:30:12

Tanárként is aggályosnak tartom, ha az osztálypénzt azért szedik, hogy a tanárnak vegyenek belőle ezt-azt. Jó, év végén általában kapok egy üveg bort, vagy valami hasonló értékű dolgot, de ez nem osztálypénzből megy, hanem a szülők megoldják egymás között. Ha nem kapnánk semmit, nyilván akkor sem lenne semmi, jellemzően nem igényeljük az ilyesmit.

Az osztálypénz persze azért érdekes dolog, ha jól tudom az osztályfőnök nem is szedhetne törvényesen. Persze azért muszáj, mert ha osztályfőnök nem szedi be hónapról-hónapra, akkor nem lesz osztálykirándulás, ballagó osztályoknak ballagó ruha, tabló, stb. Nyilván a tanároknak is úgy hiányzik ez mint egy púp a hátára, sokan eleve nyugta ellenében veszik át csak a pénzt, nehogy bele lehessen kötni.

Fénymásolópapírt inkább természetben kérjük mi is, ennek a vásárlásába amúgy én is beszállok. Természetesen a krétát és a táblaíró filcet is én veszem :)

zizi77 2017.09.18. 08:30:18

Sulinak 15000,-/ év, fejlesztésre, 3000,-/ félév fénymásolásra, 500,-/ hó oszt. pénz. Ezen felül zsepi, topa, szalvéta, foly.szappan, és bármi, amivel még segíthetünk. Szerencsére még tudunk.
süti beállítások módosítása