Gyermekvilág, gyermekjog

Az éhezés joga, avagy tanulja meg gyerek és felnőtt, hogy hol a helye ebben a ... rendszerben

2019. január 19. 14:48 - gyvgyj_gtm

Az iskolás gyerekek minden nap legalább nyolc órát töltenek el az iskolában, tanulással, szabadfoglalkozással és megint tanulással. Ha visznek is ennivalót az minden bizonnyal nem az a mennyiség és/vagy minőség, amivel 8-9 órára fedezni lehet az egészséges és életkornak megfelelő tápanyagbevitelt. Megtörténhet-e 2019-ben az Magyarországon, hogy egy gyerek nem jut megfelelő minőségű és mennyiségű ételhez és vajon mit tesznek ilyenkor az illetékesek?

Egy elég meglepő Facebook bejegyzéssel találkoztunk néhány nappal ezelőtt és többször is elolvastuk Szentlőrinc Város bejegyzését. Most ne ragadjunk le ott, hogy milyen gyönyörű dolog egy word dokumentumot képként kitenni, elemezzük szigorúan az Élelemezési ügyintéző szavait. A kedvező földrajzi fekvésű, mindössze „2430 db” (sic) lakosú település is menthetetlenül megérkezett a XXI. századba. A 2019. februárjától „bevezetésre kerülő” (sic) rendszernek köszönhetően minden hátralékkal nem rendelkező és ebédet kifizető gyerek kártyát fog kapni. Ezen túl minden gyerek ezt a kártyát az étkezőben elhelyezett terminálhoz hozzáérintve veheti igénybe a (kifizetett) étkezést. Ha a kártya nincs a gyereknél, akkor hiába van az aznapi elemózsia kifizetve, enni bizony nem kap. Röviden: ha nincs érintés, nincs ebéd.

Persze, értjük mi, tanulja meg a gyerek minél korábban, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartani és viselje a tettei következményeit. Hát mivé lenne a világ, ha felelőtlen hétévesek csak úgy minden féle terminálhoz való érintés nélkül döntenék magukba a vegetás, szétfőtt répás levest? Ha az örökké farkaséhes, örökmozgó kamaszok csak úgy, terminál nélkül döntenék magukba a vadas marhát?

Hát fogja fel a gyerek, hogy a befizetés rendszere olyan bonyolult és átláthatatlan, hogy a hetekkel előre kifizettetett és naponta megrendelt adagok nem tudnak a konyhások kezén keresztül a tálcájukra kerülni, ha nem érintődik az a nyomorult kártya a terminálhoz. Ja, hogy az adagok ki vannak fizetve és szállítva, de ha nincs kártya, az étel az iskolai menzán marad a gyerek meg éhesen? Tessék mondani, másnap megkapja, vagy ki lesz dobva az étel?

Környezetünkben folytatott nem túl reprezentatív kutatás eredményeképpen megtudtuk, hogy egyre több helyen terjed ez a csipes rendszer, aminek egyelőre nem sok értelmét látjuk. Kérünk mindenkit, akinek a gyereke használ ilyet, ossza meg a tapasztalatait velünk és mindenki mással.

Most pedig vegyünk részt egy gondolat kísérletben és képzeljük el, hogy a havi menzát kifizető és kártyával rendelkező gyerek az iskolai menzára betérve választ a kétféle leves, a háromféle főétel és a kétéféle desszert közül, majd az asztalához igyekezve egy terminálnál egy felnőtt lecsippenti az ételeket, csak hogy a szülő is tudja, mit eszik a gyerek. Na, ilyenkor van értelme a kártyának. Most pedig vegyünk részt a másik gondolat kísérletben és képzeljük el, hogy a havi menzát kifizető döntéshozók közül étkezéskor mindenki ugyanazt a levest és főételt kapja, egyedi kívánság és desszert nincs. Jogos a kérdés: miért csak a gyerekek étkeztetésére jellemző ez a szigorú rendszer? Ők kevesebbet érnek?

Kövesd a Gyermekvilág, gyermekjog oldalát a Facebookon is

Amikor elolvastuk Szentlőrinc Város posztját, úgy ítéltük meg, hogy ezt nem lehet felülmúlni. Lehet.

Láttunk egy iratot, egy jelzést, amben az áll, hogy egy felnőtt egy gyerekkel beszélgetve arról értesült, hogy egy mindig is nagyon vékony gyerek számára „valós napi gond az étkezések megoldása”*. Magyarországon, tudjuk jól, valós gond a gyermekéhezés, valóban vannak gyerekek, akik anyagi okokból nem jutnak megfelelő minőségű és mennyiségű ételhez és számos alapítvány igyekszik menteni a menthetőt és adományokat eljuttatni az érintetettekhez.

Vajon mit tesz ilyenkor az a felnőtt, aki meghallja, hogy egy környezetében élő gyerek és családja számára valós napi gond az étkezések napi megoldása? Beszél a gyerek szüleivel, esetleg tanáraival, hogy tudassa velük a gyerektől megtudott problémát és felajánlja segítségét? Vagy mit csinál? Mivel az illető minden bizonnyal nem egy magánember, hanem a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagja ezért joga van jelzést tennie a hallott dolgokról és a megoldáshoz javaslatokat adjon.

Ez az ember minden más cselekedett helyett azt kérte a "szociális és gyermekvédelmi szolgálattól" (amit nem is így hívnak), hogy „tárja fel a család valós anyagi helyzetét és gazdálkodásának ésszerűségét és amennyiben a gyerek valóban nélkülözést szenved, avagy esetleg manipulatívan használja fel a szülő, a megoldásban kellő érzékenységgel és szakszerűen segítsen.”

Mindez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy ez az ember, miután a gyerek bizalmába férkőzött, vagy csak faggatta, vagy csak kitalálta ezt az egészet, a szülőt és kihagyva rászabadította a szülőre a gyámhivatalt. A jelzés adott hónap 8-án történt és a gyámhivatal 20 nappal később szinte rajtaütés szerűen megjelent az éppen munkába induló szülő lakásán és a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva kötelezte arra a szülőt, hogy minden mást félretéve csak velük foglalkozzon, ne menjen munkába. A megalázó eljárás részletezése egy újabb kisregény lenne, ezt most kihagyjuk. 

Persze, értjük mi, tanulja meg a szülő, hogy hol a helye és még véletlenül se keveredjen nehéz helyzetbe. Ne veszítse el a munkáját és ne legyen vállalkozó, és, ha kevesebb is a bevétele, akkor arról a gyereke még véletlenül se tudjon. Mert ha a gyerek elkotyogja a nehézségeket valami fogalmatlan tóbiásnak, akkor előfordulhat, hogy ezt az információt ő úgy értelmezi, hogy valós napi gond az étkezések anyagi megoldása (napi háromszori étkezés befizetve és a csippantós cucc is mindig a gyereknél). És az is előfordulhat, hogy ez a fogalmatlan tóbiás a józan paraszti ésszel elvárható érdeklődő telefonhívás, levélírás, vagy bármi helyett a gyámhatósághoz fordul, akkor megtörténhet, hogy a gyámhatóság közreműködése következtében úgy rúgják ki a szülőt egy havi 325 000 forintos jövedelmet biztosító projektből, mint a szél. Előfordult és kirúgták szóval most ez a szülő éppen munkát keres, mert ő lenne a családfenntartó.

Ez az eset Budán történt egy elég jó környéken, ahol általában nem szoktak a gyerekek éhezni és a fentiek alapján jobban teszik, ha meg se próbálják, mert különben jön a gyámhivatal. Ó, igen ez a fogalmatlan tóbiás azért közvetetten vagy közvetve – végül is mindegy – a gyerek osztályfőnökeivel azért tudatta a „valós napi gond az étkezés megoldása” dolgot, akik ezt a közlést rezzenetlen képpel hagyták figyelmen kívül. Pontosabban a gyámhivatal felé megtoldották azzal az érdekességgel, hogy a gyerek éhesen és pénz nélkül szokott iskolába menni. Mivel az iskola büféje körülbelül 100 %-os árréssel dolgozik és az ott kapható portékák az iskolához közeli boltban pont a felébe kerülnek, talán érthető, ha a szülő nem pártolja az általános iskolákban valamiért igen elterjedt elterjedt büfézést. Az éhezéssel gyanúsított gyerek az iskolában naponta háromszor eszik, otthon reggelizik és szendvicset is kap csomagolva, horribile dictu készít magának. Ha még így is éhes reggelente, akkor jó lenne, ha az osztályfőnökök valamelyike felvenné végre a kapcsolatot a szülővel és tudatná vele ezt a tényt.

Azt azért nem higgye senki, hogy kőszívű, érzékelten emberek dolgoznak a budai iskolákban, hiszen pont ez az iskola hirdeti fennen a Facebook oldalán, hogy határon túli rászoruló gyerekeknek több száz csomagot gyűjtettek össze az iskola tanulóival. Persze ez a jótékonykodás a felnőttek ötlete volt és igencsak elvárták a gyerekek részéről az adományozást. Az osztályfőnökök fejenként 15000 forintos utalványt kaptak az egyik szülői közösségtől, és hát szülői közösségből abban az iskolában több is van, így hát sokaknak volt jó karácsonyuk.

Nos, a gyermekvédelmi jelzőrendszer több tagjának hatékony közreműködése következtében a fogalmatlan tóbiással beszélgető gyereknek az volt a meglepetése, hogy semmilyen ajándéka nem volt a karácsonyfa alatt. Fájuk is csak azért volt, mert az árusítás végeztével a megmaradt darabokat Budán ingyen elosztogatták. Vagyis rövid úton sikerült egy családot az anyagi csődbe sodorni.

Jusson csak eszünkbe egy szintén Budán történt tavalyelőtti történet*, amikor egy iskolaigazgató a házirendre hivatkozva nem fogadott el orvosi igazolást. Igen, e szerint az igazgató szerint létezik olyan házirend, ami felülír egy orvosi diplomát. A jog ezt másképpp hívja, és nagyon csodálkozunk, hogy a tankerület még nem tette még meg a szükséges lépéseket az intézményvezető ellen és a gyereket vegzáló azóta más okból menesztett karnagynak sem mosta meg a fejét. Ez az igazgató nem csak a szülőt, de a gyereket is nagyon utálhatja, ugyanis miután nem fogadta el a szülő előzetes értesítését az hiányzásról az ő jelzése alapján igazolatlannak számító órák miatt 4 hónapra még a családi pótlékot is megvonták a gyerekét egyedül nevelő munkanélküli szülőtől. Bizony, ennek az iskolaigazgatónak köszönhetően a jómódú Budán egy gyereknek sikerült úgy iskolába járnia az elmúlt tanévben 4 hónapon keresztül, hogy nem járt utána családi pótlék és a családban az egy főre jutó jövedelem 4 hónapon keresztül 38000 Ft alatt volt. Úgy, hogy erről a tényről tudott, a gyerekjóléti szolgálat (!), a gyámhivatal, az önkormányzat (!!), az iskola (!!!) és persze a tankerület is, de senki, tényleg senki nem kérdezte meg tőlük, hogy hogyan nem haltak éhen!

Véleményünk szerint ennek a budai tankerületnek a megtépázódott hírnevén sokat javítana, ha felhagyna végre a berken belül baráti és barátságos, de nyilvánvalóan tehetségtelen nímand beosztottjainak bevédésével és eleget tenne végre fenntartói feladatainak. Ezek az emberek szakmailag értékelhetetlenek, a tetteik miatt gyakran a feletteseiknek kell megvédeniük őket, szóval még csak nem is lojálisak. Mi már tudjuk, amelyik klikkesedő cégben ilyenek a beosztottak, annak riválisokra már nincs szüksége.

Sokat beszélgettünk erről és egyáltalán nem értük, hogy hol és mikor csúszott szét így ez a rendszer, hogy szerintünk súlytalan és tudatlan talpnyalók csuklóztathatnak büntetlenül gyereket és felnőtteket egyaránt. Pöffeszkedve és büntetlenül forgathatják a törvényeket és paragrafusokat emberek kárára és soha senki nem tessékeli ki őket a helyükről. Azt gondoljuk, szakmai kiközösítést és hogy megvetést érdemel, aki képes így viselkedni. Határozottan ajánljuk, hogy az ilyen ember ne foglalkozzon gyerekekkel, ne vállaljon állami hivatalt és a tükörbe nézve – ha még képes rá - szégyellje magát mélységesen.

Szeretnél hozzászólni vagy segíteni? ITT vagy üzenetben megteheted.

* a történtet a nyilvánvaló felismerhetelenség érdekében a lényeg megtartásával megváltoztattuk. A család anyagilag tényleg ellehetetlenült.

 

heart-3846613_340.png

 

 

 

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekvilag-gyermekjog.blog.hu/api/trackback/id/tr3114572700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Redirect 2019.01.20. 13:17:36

Nem tudom, hogy a blogíró hány éves, hogy ennyire meglepődik a kártyás rendszeren. Én 1996 körül kezdhettem az általános iskolát és igencsak örültem volna ilyen kártyás rendszernek. Mert kártya helyett minden hónapban kaptunk (már akik szülei befizették a menzát) egy adott hónapra szóló kitépkedhető számsort. Ha mondjuk a hónap 1. napján akartam enni akkor az 1-es számú kitéphető darabkát kellett leadnom a menzán és így tovább a hónap végéig. Mivel elég sérülékeny volt, célszerű volt, mindig csak a tárgynapra szóló kis darabkát magammal vinni, mintsem az egész havit egybe. Ha elhagytam az aznapit és ha senkinek nem volt fölöslegbe (mert nem szereti azt a kaját), akkor nem volt kaja. Esetleg lehetett könyörögni a menzás néninek, aki vagy emlékezett rád, hogy mindig szoktál menni fecniket leadva enni, vagy azt hiszi, hogy csak bepróbálkozol aznap.

Ehhez képest a kártya jobb megoldásnak tűnik, az nagyobb, mint a kis körömnyi méretű fecni, nehezebb elhagyni főleg egy általános iskolásnak. Persze a legjobb megoldás az lenne, ha ez beletározna az iskolai csomagba, aki az adott iskolába jár, az jogosult ott enni is így nem kéne se cetli, se kártya, csak hát ki fizesse meg...

gyvgyj_gtm 2019.01.20. 13:26:42

@Redirect: A téma szempontjából tökéletesen mindegy, hogy ki hány éves és nem a kártyás rendszer, hanem az észszerűtlen alkalmazás a gond. A bejegyzés első fele arról szól, hogy egy ostoba szabály miatt előfordulhat, hogy egy iskoláskorú gyerek éhesen marad és koplalnia kell, annak ellenére, hogy az ebédje ki lett fizetve és ott van a menzán. Érdemes Szentlőrinc Város (igen, így írják) Facebook oldalát nyomon követni, az iskolai étkeztetés miatt közmeghallgatás lesz, szóval biztos más is felvetette, hogy ezt talán így nem kellene.

Sir Galahad 2019.01.20. 13:30:14

1. Az én időmben nem kártya volt és leolvasó, hanem menzajegy, azt kellett odaadni a konyhás néninek. Attól sem dőlt össze a világ.
2. A családi pótlék megvonása tudomásom szerint 50 (!) órányi igazolatlan óra után következik, nem elég hozzá az, hogy egy darab orvosi igazolást nem fogad el egy igazgató.

gyvgyj_gtm 2019.01.20. 13:42:34

@Sir Galahad: Ezerféleképpen lehet nyilvántartani az iskolai étkezéseket, abban azért egyetérthetünk, hogy gyerek nem éhezhet.

Valóban, így van, 50 óra igazolatlan órának kell összegyűlnie, hogy az iskola jelzése alapján a gyámhivatal gondolkodás és kétség nélkül elindítsa azt a folyamatot a közigazgatás bugyraiban, aminek a végén hónapokra megvonják a családi pótlékot.

A hivatkozott bejegyzésben arról volt szó, hogy amellett, hogy a szülő magyarázatot kért a karnagy viselkedésére, a szülő előre szólt, hogy a gyereke nem tud iskolába menni. Az iskola, sőt a tankerület azóta sem adott magyarázatot a karnagy viselkedésére, kooperáció helyett jelzést tettek a gyámhivatal felé.
Az orvosi igazolás el nem fogadása csak hab volt a tortán, ugyanis az ügy során kiderült, hogy egy igazolás hónapokkal korábban elkeveredett az iskolában és amikor a szülő pótolni akarta az igazolást, az már nem volt jó.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.20. 14:32:52

@Sir Galahad: a te idődben minden más volt. De ez már nem az az idő.
Adva can egy rendszer, ami képes a kártyát olvasni, az információkat rendszerezni. Te hát egy adott gyerek befizetései és étkezései nyomon követhetők. Nem nagy kunszt megoldani, ha a gyerek otthon hagyta a kártyát, akkor is kaphasson ebédet, a "tartozás" pedig nyilvántatrásba kerüljön.
Ez így csak szivatás, kifizette az ebédet, nem kapja meg, a konyhásnéni hazaviszi, kiönti, odaadja másnak, repetában.
Az, hogy a te idődben hogy volt, nem jelenti, hogy az minden idők legjobbika volt, amin nem lehet javítani. Ebben az esetben nagyon egyszerű a javítás.

kunzoo 2019.01.20. 18:14:23

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Jobb ez mint a jegytépkedés. Ellenőrizni meg azért kell mert a régen is divat volt hogy átöltözés után kétszer állt a sorba, az is bevett módszer hogy egyik maminak előadták a nincsjegyemmancinéni sírást azután meg egy óra múlva jött a jegyével mégegyszer kajálni. A nebuló tegye a kártyát a bérletébe vagy a telefontokba, olyan még nem láttam hogy egy diák otthon hagyta volna a telóját.

Sir Galahad 2019.01.20. 18:18:30

@gyvgyj_gtm: Egyre furcsább ez a történet. Milyen betegség az, amivel a gyerek több mint 50 órát hiányzik, és a szülő már előre jelezni tudja, hogy lesz?

gyvgyj_gtm 2019.01.20. 18:23:09

@Sir Galahad: Olvasd el ezt a bejegyzést, ott a válasz: gyermekvilag-gyermekjog.blog.hu/2017/09/05/embersegbol_elegtelen_467

A szülő annyit tudott tenni, hogy jelezte a gyerekvédelem felé az iskolában történteket (ami miatt a gyerek nem tudott iskolába menni), de panaszával a fenntartóhoz (tankerület) irányították, mondván, ők nem illetékesek.

fifibá55 2019.01.20. 18:24:08

Nincs azzal semmi baj, hogy kártya nélkül nem kapja meg az ebédet - lásd BKV bérlet: hiába vetted meg, ha az utazás során nem tudod felmutatni, nem utazhatsz, csak jegy ellenében. Vagyis az iskolának biztosítania kell, hogy a tanuló a helyszínen kifizethesse az ebédjét. És itt még nem ért véget a történet: azokat a már előre kifizetett, de kártya híján igénybe nem vehetett napokat utólag el kell számolni és jóvá kell írni. Persze az iskola mondhatja, hogy ő számított a tanulóra, főzött, rá, de az nem evett, ki kellett dobni az ételt, tehát kár érte, stb., stb.

Túl sok felhasználó 2019.01.21. 12:17:11

Nálunk heti kajajegy volt, mindig egy csíkot kellett letépni és bedobni, persze volt rajta felirat, hogy "hétfő", "kedd"... Csütörtökön ketté kellett tépni, és itt jött a csavar: a két csík egyforma méretű volt, bolhányi betűkkel. Előfordult néha, hogy összekevertük (a gyerekek néha hebehurgyák), és a péntekit dobtuk be, általában csütörtökön nem ellenőrizte senki. Aztán eljött a péntek, adtuk a cetlit, aztán csodálkoztunk, hogy miért nem fogadják el. Magyarázkodhattunk, hogy bocsánat, tegnap biztos a péntekit dobtam be, nem tetszik emlékezni, hogy itt voltam, még rám is tetszett szólni, hogy ne lökdösődjek... De pénteken szigorúság volt. Sokszor maradtam éhes. Ez egy olyan iskolában történt, ahova alig 100 gyerek járt, a konyhás nénik is ismertek név szerint mindenkit, azt is tudták, hogy aznap milyen jegyeket kaptam.

Persze nem ez a bejegyzés lényege, de gondoltam leírom, hogy nálunk mi volt.

]{udarauszkasz 2019.01.21. 12:17:30

Az en idomben se menzajegy, se kartya nem volt. (80as evek.)
A ramaty kajat megkaptuk, a jo kajat meg a kedves nenik hazavittek, es a malacokat hizlaltak belole, meg siman elosztogattak, eladtak. Nekem eleg nagy szam volt akkor is, es mar 10 eves fejjel atlattam a szitan, nem is voltam nepszeru a nenik koreben...:D

MBLFTS 2019.01.21. 12:17:55

2000-2004 közt voltam gimis, akkor ott (az Oktogannál) már így működött. Van egy apró trükkje: nem kell otthon hagxni a kártyát.

gyvgyj_gtm 2019.01.21. 12:20:41

@]{udarauszkasz: A malacokkal ma már tilos megetetni a menzás kaját, szóval valami azért változott a nyolcvanas évek óta.

gyvgyj_gtm 2019.01.21. 12:27:11

@Túl sok felhasználó: Köszi neked is és másoknak is, hogy leírtad, leírtátok, nálatok hogyan működött az edédeltetés. Mi tényleg kíváncsiak voltunk és vagyunk, hogyan lehet ezt a - valljuk be - nem túl bonyolult feladatot megoldani.

Kicsit megdöbbentő, hogy milyen sok helyen opció az, hogy a gyerek éhen marad.

BOAR 2019.01.21. 14:16:36

Általános iskolában közösen, pedagógusi felügyelettel mentünk kajálni. Nem kellett oda semmiféle jegy vagy ilyesmi.
Gimiben "tépkedős" kajajegy volt, aztán vagy elhagytuk, vagy nem...

Nancsibacsi 2019.01.21. 14:17:06

Nem minden gyerek van befizetve - nem azért mert a szülőnek nincs pénze, hanem pl. azért mert tanítás után hazamegy, és otthon kajál, tízórait meg visz magával otthonról/vesz a büfében. Szóval ott vagyunk hogy van 1000 gyerek, azek közül 800 be van fizetve ebédre, tízórai meg uzsira mondjuk 500. Viszont ha jön 1 hónapban 1x mondjuk kakaóscsiga, akkor az 500 db nem lesz elég - 150 gyereknek nem jut. Nem a konyhás néni viszi haza, hanem az a 150 "potyautas", aki nem volt arra a hónapra befizetve, de mivel nincs kártya, simán beállt a sorba, és kapott is egyet.

Zhodiák 2019.01.21. 14:17:46

Sziasztok,

Náunk, egy II. kerületi iskolában is kitalálták ezt a kártyázást, szerencsére - még - nem vezették be. Érdekesek az hozzászólások, csak azt felejtik el néhányan, hogy egy ilyen rendszer nem csak a középiskolásokra érvényesek (lévén általános iskolában elég kevés van belőlük) hanem a 6-7-8 éves elsős gyerekekre is. Akiknél már az is nagy eredmény - nevelés ide vagy oda - ha a tolltartójukat képesek nem bent hagyni. És második osztályra sem javulnak sokat.
Több helyen azt csinálják, hogy a kártyát le kell adni a tanárnál, aki aztán - mint egy bio beléptető kapu - megy a gyerekekkel és csippantgatja a kártyát. De ettől megint a tanárnak lesz több feladata.
Kés, villa, olló, elektromos ebéd kárya nem gyerek kezébe való - szerintem.
És igen, én is emlékszem még a tépkedős ebéd jegyekre, és igen, én is sokszor éhes maradtam, ha elkeverdett a jegyem.
De ettől még ezt nem helyeslem azt meg pláne nem, hogy a gyerekemmel is ez történjen. Előre kellene haladni a korral, nem visszafele.
És sok családnak igenés nehéz a havi 10-14 ezer forint / gyerek ebéd díjat kifizetni - akárhol is élnek.

gyvgyj_gtm 2019.01.21. 14:24:39

@Zhodiák: Nagy köszönet, hogy ilyen részletesen leírtad. Valóban, a tanárnak egészen biztos lenne más feladata is, mint biodíszletként csippantani a kártyát és ne feledkezzünk el arról, hogy egy havi étkezés tényleg nem aprópénz.

A blog Facebook oldalára érkezett egy komment, ami szerint létezik olyan hely, ahol a gyerek maga dönti el, hogy mit választ ebédre, azt a kártyán regisztrálják és, ha elhagyta a kártyát, akkor sem marad éhen: www.facebook.com/gyvgyj/

varjojenvirta 2019.01.21. 14:25:12

@Sir Galahad: nem ismerem a szóban forgó történetet, de mondjuk egy műtét vagy időpontos kezelés pont ilyen

encir 2019.01.21. 14:25:20

@Sir Galahad: ez kb két hét hiányzás - egy izmosabb influenza is tart ennyi ideig, de lehet esetleg olyan betegsége is, hogy előre egyeztetett időpontban mondjuk be kell vonulnia kórházba kezelésekre.
A kártyákat meg kisiskolások esetében az ofő is tárolhatná egy szekrényben, ebédtájt kiadná, utána meg visszakérné.

VT Man 2019.01.21. 18:55:23

Mirol is szolt ez a poszt?

Arrol, hogy a gyerek leszalad a fagyizoba, es ha elfelejtett penzt vinni, akkor nem kap fagyit?

Pedig "a fagyi mindenkie", azaz mindegy, hogy van-e penz nala vagy sem, legyen koteles a fagylaltos neni adni neki!

VT Man 2019.01.21. 18:55:59

@Zhodiák:
"Kés, villa, olló, elektromos ebéd kárya nem gyerek kezébe való - szerintem. "

Aha. De mobiltelefon ugye mar minden gyereknel van, csak azert, hogy "a szulo megnyugodjon" es barmikor el tudja erni

gyvgyj_gtm 2019.01.21. 18:58:17

@VT Man: Az a fagyi már ki van fizetve, csak a fagylaltos képtelen észbe tartani, hogy ki fizetett neki. Szóval nem ingyenebédet várnak el a gyerekek. Köszi, ha megérted, amit olvasol.

Crip Lee 2019.01.21. 19:00:09

A gyermekvedelem csak ott avatkozik be ahol nem kellene. Ahol kellene oda ki sem mernek menni.

zsuzsi1976 2019.01.21. 19:00:15

A magyar gyermekvédelmi rendszer megérett a pusztulásra. Érdekes, hogy eddig a nagy átszervezősdiből kimaradt. Bár nem egy zsíros falat

johny07 2019.01.22. 13:30:54

@VT Man: Arról szól hogy befizették már a pénzt jóval előre és ennek adminisztrációs feladatainak egy részét áttolják a gyerekre.

johny07 2019.01.22. 13:33:27

@VT Man: neked is hagyja el egyszer a 8 éves kislányod a kártyát aztán majd megérted miről beszélnek mások. De nem kell hogy elhagyja , elég ha valamelyik osztálytársa cseni el és dugja el valahova. Addig meg kussolj amíg ne a te dolgod.

gyvgyj_gtm 2019.01.22. 13:42:51

@johny07: Köszönet, hogy leírtad a véleményed,a gyerekcsínyre, mint lehetőségre nem is gondoltunk. :/

Szeretnénk arra kérni mindenkit, hogy kommentelésnél legyen tisztelettel másokra, a blogban ez az egyetlen ilyen stílusban írt komment, amit beengedtünk. Értékes véleményeket és jó meglátásokat tartalmazó kommentek is maradnak kívül, mert egy-két-három nem túl kedves szó is belekerült.
A történetek szereplőit hibáztató kommentek (szerencsére alig akadt ilyen) is a hangnemük miatt lettek kimoderálva, ami azért kár, mert így ezen vélemények kapcsán sem tudott elindulni párbeszéd.

Sir Galahad 2019.01.22. 13:43:14

@gyvgyj_gtm: Elolvastam, de nem derült ki, hogy milyen betegsége volt. Ha jól értem a sztorit, a sni lány nem érezte jól magát a suliban, miután a karnagy megmondta neki, hogy nem felel meg a kórusban. Ha jól sejtem, ezek után a lány egyszerűen nem ment iskolába. Valójában nem volt beteg, csak az anyja utólag szerzett valami kamu igazolást, a karnagy meg átlátott a szitán. Így volt?
süti beállítások módosítása