Gyermekvilág, gyermekjog

Szabad-e használni tankönyvként a tankönyveket?

2019. július 15. 15:00 - gyvgyj_gtm

A hazai oktatásban a tankönyvpiacon az utóbbi években jelentős változások mentek végbe, erről bárki meggyőződhet, akit érdekel. Akinek meg iskoláskorú gyereke van, azt biztosan érdekli, hogy milyen könyvekből és milyen tananyag készíti fel a diákokat a XXI. század kihívásaira. Vagy inkább a XIX. századéra?

Na jó, ennyire azért nem rossz a helyzet. Viszont tény, az utóbbi néhány évben több, laikusnak is feltűnő tankönyvi hibának sikerült sajtónyilvánosságot kapni. Valószínűleg kevés nyelvtankönyv készítő vágyik, arra, hogy róla, pontosabban a munkájáról szóljanak a hírek, de mégis megtörténik ilyesmi.

A tudást nem adják ingyen, ahogy egykor a tankönyveket sem adták csak pénzért. De mára ez is megváltozott. Néhány évvel ezelőtt bizonyos csoportok már ingyen kapták a tankönyveket, így anyagi ellenszolgáltatás nélkül vihették haza és használhatták azokat. Mára viszont az 1-12 osztályig minden kis-és nagydiák részesül az ingyen tankönyvesség áldásában és kapja meg a könyveket pénz fizetése nélkül. Kölcsön.

Félreértés ne essék, a könyvek az államnak sincsenek ingyen, hiszen pénzbe kerül a papír, a festék, a szerző sem ingyen dolgozik és a soha le nem bomló műanyag csomagolás is hozzátesz valamit a költségekhez. Az erre kifizetett pénz a többek között a kis-és nagydiákok szülei által befizetett adókból jön össze. Szóval van pénzmozgás, csak a szülő helyett ebben az állam dönt.

A jó tankönyv ismérve, hogy a diák alaposan, mondatról, mondatra el tudja sajátítani a benne leírtakat és a tanár által hozzáadott értékkel egy stabil és alapos tudásra tud szert tenni. A jó tankönyvben a lényeget alá lehet húzni, a fő mondanivalót ki lehet emelni, ne adj Isten az órai munka alapján megjegyzésekkel lehet ellátni.

De az ingyen tankönyv, az kölcsön van. Öles betűkkel, ráragasztott papírral, pecséttel hívják fel erre a szülő és olykor nem túl kedvesen a diák figyelmét. A mindig is legendás iskolai házirendbekbe új pont került, ezentúl nem csak a padot hanem a tankönyvet sem szabad firkálni, rongálni. Osztályfőnökök, szaktanárok és a tankönyveket kölcsönző könyvtárosok egész évben vizslatják a könyveket és újra és újra nyomatékosítják, a könyvek csak kölcsönben vannak. Új szabály született: tankönyvet rongálni tilos! Hiszen ha beleír a diák, ha átjavítja a tankönyvben szereplő butaságot, elírást, vagy bármit, akkor ő rongál és ezért büntetni kell. Ízlelgessük a szép új világot: a butaság, tévedés javítása rongálás.

A tanárok mellett a szülők is szokatlanul csendesek és beletörődők ezügyben, pedig egy tankönyvcsomag, amit az osztályközösségben összefogva kedvezményesen megrendelhetnének a tankönyvellátótól nem kerülne túl sokba. Ha lenne minden gyereknek saját tankönyve - nem csak tankönyvnek látszó tárggyal mímelnék egyre többen és egyre csökkenő színvonalon az iskolát - akkor minden gyerek tetszőlegesen írhatna, jegyzetelhetne a tankönyvébe és javíthatna bármilyen butaságot, hazugságot vagy szimpla elírást. 

Lenne rá igény?

Ha szeretnél a bejegyzéshez hozzászólni, akkor ITT megteheted.

Ha szeretnél gyakrabban bejegyzést olvasni tőlünk, akkor kövesd a Gyermekvilág, gyermekjogot a Facebookon is.

Ha úgy gondolod, hogy értékesek az írásaink és szeretnél minket támogatni, akkor használd a Donate gombot. Köszönjük.

board_1.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekvilag-gyermekjog.blog.hu/api/trackback/id/tr4414947688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

croc 2019.07.17. 13:40:06

Szvsz az az erőszakos mereveség is elképesztő, ahogy nem is engednek olyan opciót, hogy "inkább megveszem a gyerekemnek, csak hadd használja nyugodtan", hanem egy évig akkor is kötelező patika állapotban tartatni (tehát nem használni), ha utána a szülők hajandók megvenni.

Majda 2019.07.17. 13:40:37

A fiam elsős korában (meg azóta is) nagyon vigyáz a cuccaira. Elképzelhetetlen mennyiségű stresszt okozott neki, hogy nemcsak nem írhatott bele a könyveibe (pedig olyan kialakítású volt pár, hogy logikus lett volna), de pl. ha kicsit ügyetlenebbül lapozott és megsérült a lap minimálisan, vagy mondjuk ha a padszomszédjai bántani akarták (és sajnos akarták), akkor pl ezzel lehetett. Az egyik rendszeresen ledobta a könyveit és megtaposta. Mondjuk alaposan bekötöttem, nem sok kárt okozott, de azért kicsit meggyűrődött, ilyesmi. Persze a tanárok leszidták miatta (őt, nem a bántalmazót, de egy idő után már nem csodálkoztam, mert a többi probléma is ilyen áldozathibáztatásba ment át folyton). És hiába mondtam, hogy nem olyan nagy katasztrófa, legfeljebb veszünk év végén pót-könyvet az iskolának, a stressz benne maradt. Már ezért az egyért nem érte meg az egész, inkább megvettem volna az egyész kupacot, de nem adtak rá lehetőséget, csak ilyen befenyítjük a szülőt-évvégén fizessen-jelleggel.
Mondjuk a problémák nagy többsége megszűnt amikor iskolát váltottunk, pedig ott is nyomatják a tartóskönyv hülyeséget. De negyedik-ötödikben már jobban kezelik a gyerekek, hogy nem írhatnak bele, nem is olyan a könyvek kialakítása, mint a kicsiknek.