Gyermekvilág, gyermekjog

Áldozathibáztatásból jeles

2015. október 17. 13:42 - gyvgyj_gtm

Október 5-én volt a Kék pólók napja, mellyel a mozgalom szervezői az erőszak ellen kívánták felhívni a figyelmet. A Petőfi Rádió is csatlakozott ehhez a mozgalomhoz, nyilvánvalóan jó szándékkal. A megmozdulás részeként a Petőfi TV esti, Én vagyok itt aznapi műsorában Zsédával beszélgetett a Nemzetközi erőszak ellenes kék póló napról a két műsorvezető Fodor Imre és Szenes Laura.

Tény, a téma nem túl könnyű, főleg azoknak, akik benne élnek. Elengedhetetlen, hogy csak olyan ember nyilatkozzon meg, aki járatos ezen a területen, aki tudja, miről van szó. A műsor szerkesztője nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor a mozgalom kapcsán a családon belüli erőszak témáját vette elő. Mivel maga a családon belüli erőszak, a kapcsolati erőszak is csak 2013. július 1-je óta önálló büntetőjogi tényállás, elmondható, elég friss és minden bizonnyal a kívülállóknak nem túlságosan ismert jogi területről szeretett volna az adás tájékoztatást nyújtani a tévénézőknek.

A műsor pozitívumai sajnos itt véget is érnek, ugyanis a 7,5 perces beszélgetésben félrevezető tájékoztatások, állítások mellett az áldozathibáztatás jellegzetes mondatai hangzottak el. Miután a közmédia két műsorvezetője élő adásban tisztázta, hogy a Csellengők című műsor még létezik, mindketten a bántalmazottak felelősségét kezdték firtatni.

Fodor Imre szerint: …”Tehát pont arról, hogy ezt mindenki valahol titkolja, mindenki szégyelli (közben Zsédát mutatják osztott képernyőn a klippel, aki bólogat), mindenki megpróbál valami mást mondani, mert leestem a lépcsőn, mert véletlenül megütöttem magam, mert… hasonlók. Hogy ehhez sokkal nehezebb nyúlni, mert, hogy ezt nagyon szégyellik az emberek.”

Zséda válasza után a 4. percben a másik műsorvezető Szenes Laura szinte ugyanezt megismételte: „Szerinted itt ugye a legnagyobb probléma az mégiscsak az ugye, abból ered, hogy még most ezekben a percekben is rengetegen vannak, akik egyszerűen nem akarják szóvá tenni ezt , tehát szégyellik, eltitkolják, félnek, bárkihez is fordulni. Szerinted, te eleget gondolkodtál ezen a problémán, foglalkoztál vele, létezhet valami megoldás arra, hogy ezeket az embereket is rásegítsük, hogy merjenek, hogy legyenek bátrak felhozni azt, hogy mi történik velük nap, mint nap.”

Ezekre a kérdésekre, hacsak valaki nincs tűpontosan tisztában a hazai viszonyokkal, nagyon nehéz olyan választ adni, amelynek az üzenete eljut egy zenés fiatalos csatorna nézőjéhez. Zséda megpróbálta. Említette a nőjogi szervezeteket (?), honlapokat (!), szórólapokat (?!), de a végén csak kimondta, hogy „a lépéseket mindenkinek magának kell megtennie, de meg kell tennie, ahhoz, hogy a saját jogait érvényesíteni tudja.” Majd finomította, azzal, hogy „Azt mindenkinek tudnia kell, hogy nem a saját hibájából, mindenki kerülhet ilyen helyzetbe, anyagi helyzettől függetlenül, sőt.”

A műsor sajnos ezzel nem ért véget, és ezért kell erről a Gyermekvilág, gyermekjog blogban írni. Ugyanis a műsorvezető Fodor Imre felvetette a gyermekekkel kapcsolatban tapasztalat bántalmazást is, egy elég szerencsétlenül megfogalmazott kérdésben: „Én tapasztalatból tudom, hogy van olyan barátom, akinek a gyermeke az iskolából jött haza és nem árulta el és hihetetlen meló volt, mire meg tudta, idézőjelesen törni a gyereket, és a gyerek bevallotta, hogy nagyon rossz iskolába menni, mert ott van két srác, aki kiszívja a vérét minden nap.”  Majd a folytatja: „Hogy azt gondolom, hogy erre a gyereket is fel kell készíteni valahol, hogy legyen bátorsága egy családon belüli erőszaknál felemelni a szavát és segítséget kérni.”

Ezekből a kérdésekből kiderül, hogy neki és így a műsornak az az álláspontja a Nemzetközi erőszak ellenes kék póló nap kapcsán, hogy az áldozatot kell felkészíteni és a bántalmazottnak van felelőssége. A zárómondatban, Fodor Imre ezt meg is erősíti, és aki még nem kapcsolat el a csatornáról, meg is hallhatja a megoldást: „Szerintem ez a kulcs, hogy beszélgessünk, beszélgessünk és akkor majd feltárulnak a titkok. Köszönöm, hogy itt voltál." Majd Szenes Laura zárómondata: "További sok sikeres segítségnyújtást kívánunk neked!" 

A műsorban döbbenetes módon, egyetlen egy mondat nem hangzott el a bántalmazók felelősségéről. Arról, hogy a bántalmazót is érdemes felkészíteni arra, hogy cselekedetinek van következménye: kapcsolati erőszak esetén öt évig terjedő börtönbüntetés is lehet a büntetés, de megemlíthették volna a szintén nem túl régen bevezetett megelőző távoltartást is. Gyerekeknél felsorolhatták volna a szülő felelősségének átbeszélésén túl az iskolai bántalmazások során alkalmazandó jogszabályokat, a tanárok, az iskola, a fenntartó szerepét. De nem, nem ezekről volt szó, hanem civil szervezetről, szórólapról és beszélgetésről, annak ellenére, hogy a bejátszott klipben látható volt, a statisztikák szerint minden héten egy nő és minden hónapban egy kisgyerek a néma bűnözés, a családon belüli erőszak következtében veszíti el életét! 

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap évi sok milliárd forintból működik. Most annyira egyszerű lenne az után érdeklődni, hogy ennyi pénzbe egy közszolgálati csatornán nem férne bele egy kicsivel több tájékozottság és tájékoztatás az állam által vállalt és alkotott keretek bővebb ismertetéséről? Nem biztos, hogy érdemes. Habár az MTVA-nál, ebben a több tévét, rádiót és még sok mindent összeolvasztó szervezetnél, kevéssé valószínű, hogy ebben a tárgyban létezne szakmai csoportosulás, összehangolt belső kommunikáció, a műsor készítői mégis megtehették volna azt, hogy a saját házuk táján tudás alapján körülnéznek, és elolvashatták volna a hirado.hu oldalon megjelent kiváló cikket, hogy jobban ott legyenek a bántalmazás témakörével kapcsolatban. Nem voltak ott. Így kaptak áldozathibáztatásból egy jelest.

tv2.jpg

***

 Olvasd el a többi bejegyzést és kövesd a Gyermekvilág, gyermekjog blogot a Facebookon és a Twitteren.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekvilag-gyermekjog.blog.hu/api/trackback/id/tr867985023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Girhes Joe 2015.10.17. 20:56:01

a) Kedves lakástulaj, zárd be jól a lakásodat, szerelj be riasztót, rácsot, figyeljetek egymásra a szomszédokkal.
b) Kedves betörő, ne törj be, ne lopj, mert sittre kerülsz.

Szerintetek melyik a hatékonyabb üzenet?

Na mert a cs.b.e. esetében azt akarjátok mondani, hogy az a) változat nem polkorrekt (mert áldozathibáztatás, fúúúúúj), csak a b), aminek viszont a hatékonyságával van egy icipici probléma.

Sir Galahad 2015.10.17. 20:56:06

Lehetett volna persze beszélni a bántalmazó felelősségéről is a műsorban, de nem naivitás azt gondolni, hogy aki mondjuk kezet emel a családtagjára, az ennek hatására gondolja meg magát? Szerintem teljesen rendben van, amit az énekesnő mondott: amellett, hogy minden bűncselekmény fő felelőse az elkövető, érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a sértett mit tehet ennek megelőzése érdekében, illetve ha már megtörtént, hogyan léphet fel ellene, és ez az érintett feladata. Ezt "áldozathibáztatásnak" nevezni szerintem botorság. Gondoljunk bele abba, hogy áldozathibáztatás-e mondjuk arra biztatni az embereket, hogy a betörések ellen szereljenek fel biztonsági zárat, riasztót, stb., illetve hogy ha betörtek hozzájuk, joguk van az önvédelemre, illetve a hatóságokhoz fordulni? Ugye nem...

micsoda? 2015.10.17. 20:56:47

Már bocsánat ahhoz, hogy a bántalmazókat felelősségre vonják, a bántalmazottaknak kell lépni. Továbblépve, félnek, mert rendszerint rajtuk csattan az ostor. Bosszú, és lassú bizonyítási eljárásnak vannak kitéve. Tovább kéne folytatni a posztot:)

gyvgyj_gtm 2015.10.17. 21:02:59

@Sir Galahad: A műsorban, nézd csak meg, belinkeltem, jellemzően nem tájékoztató mondatok hangzottak el az bántalmazottakról. És nem is az énekesnő által mondottakról szól a post elsősorban....

Sir Galahad 2015.10.18. 08:09:17

@gyvgyj_gtm: Nem gondolom, hogy egy tévés bulvárműsornak a jogtudományi igényű ismeretterjesztés a feladata. Ha felhívták a figyelmet egy problémára és a lehetséges tennivalókra, az szerintem jó pont.

gyvgyj_gtm 2015.10.18. 08:20:10

@Sir Galahad: Egy közszolgálati csatornán aközött, hogy felkészületlenek egy komoly témából és szó szerint idéznek a Btk vonatkozó paragrafusaiból még sok lehetőség van. A figyelemfelhívásért jár a pont, de csak ezért.

envagyokanezo 2015.10.18. 08:20:32

Egyet kell értenem az előttem szólókkal Túlélő vagyok, az egy leghatékonyabb módszer a kikerülésre, ha az áldozat elkezd beszélni (vonatkozó videó: www.youtube.com/watch?v=V1yW5IsnSjo). Ez nem jelenti azt, hogy az ő felelőssége, vagy bárki az áldozatot hibáztatná. De addig nincs értelme a felelősségre vonásról beszélni, ameddig az áldozat nincs kint a helyzetből. Az más kérdés, hogy olyan társadalmi atmoszférát kell teremteni, ahol amikor az áldozat beszél, csak támogatást és semmi mást nem kap és olyan atmoszférát, ahol ha látjuk egy ismerősökön a jeleket (mert ismerjük a jeleket), akkor felhozzuk a témát és biztosítjuk az áldozatot támogatásunkról és nem kezeljük a bántalmazást a család magánügyeként. Tény, hogy ez utóbbiakhoz a beszélgetés nem tett hozzá semmit, de nem is volt áldozathibáztató, csak a kijutás egy igen hatékony receptjét osztották meg.

Mészáros Laci 2015.10.18. 08:23:47

Szerintem jó volt ez műsor - az üzenete az, hogy MERJETEK MEGSZÓLALNI.
Önmagában az, hogy ez szóba került, már az is bátorító.

@micsoda?:

"a bántalmazottaknak kell lépni"

Ha a bántalmazott nem mer lépni, arról a környezet tehet.
De ezek a műsorok pont segítenek a helyzeten.

gyvgyj_gtm 2015.10.18. 08:28:48

@Mészáros Laci: És mennyivel jobb lett volna, ha a műsorban néhány telefonszám, vagy akár a bántalmazottaknak segítő szervezet elérhetősége is megjelent volna.

Mille38 2015.10.18. 08:29:53

A mv-k kérdéseit, megszólalását a szerkesztők állítják össze vagy legalábbis javasolják. Lehet, hogy maga a szerkesztői koncepció volt, hogy ezúttal az áldozatok figyelmét hívják fel a lehetőségeikre. Az viszont baj, hogy csak három laikust ültetett össze szakmai beszélgetésnek álcázva. Jobb lett volna egy valódi szakember, kriminológus vagy pszichológus, aki érdemi tanácsot tud adni. De csak a celebeket hívják be.A szakértő vendégnek nem akarnak fizetni. Ez a mai közmédia színvonala sajnos.

Mészáros Laci 2015.10.18. 10:20:57

@gyvgyj_gtm:

Biztosan jobb lett volna.
De az emberek lassan változnak.

01234567 2015.10.18. 12:33:04

Elmondani hogyan csökkenthetjük az esélyét annak hogy áldozatok legyünk, vagy segíteni abban hogy valaki kilépjen az áldozat szerepből, vagy átcsúszni abba hogy szinte már az áldozat a hibás két külön dolog. Sajnos ennek ellenére sok köztük az áthallás.
A családon belüli erőszakot és azt hogy valakit egy adott közegben, ahová ő rendszeresen ott kell legyen, verbálisan, fizikálisan bántalmaznak, vagy az hogy valakit megtámadnak az utcán, a lakásában, meglopják, kirabolják, becsapják nagyon nagy a különbség. Pedig mindkettő bűn. Az előbbi bizony nagyon magányos dolog, még akkor is, ha az a környezet tudtával, sokszor szeme előtt történik. Bizony a résztvevők számára sem tiszták a viszonyok sokszor. Míg az utóbbi a társadalomban mindenki számára egyértelmű.
Magyarországon a családon belüli erőszak pedig abszolút külön kategória. Szerintem ma nálunk egy ilyen szenvedő alanya vagy magától kiküzdi belőle magát, erre jól ismerve az ilyen szituációt kivételes, rendkívüli személyiségre van szükség, vagy semmi esélye. Sem a társadalom, sem a hivatalos szervek nem partnerek, néhány civil szerveződés ad esélyt, alternatívát, de ezek elenyészőek mind a mai napig. Viszont a társadalomra gyakorolt hatása miatt a családon belüli erőszak sokkal kártékonyabb mivel a társadalom alapját, a családot, a párkapcsolatot, a felnövekvő generációkon keresztül a jövőt rombolja minden ilyen családban felnövő, vagy ilyen erőszaknak kitett gyermek által. Ezért itt az állami szerepvállalás a jelenlegi 0-ról talán elmozdulhatna tevőleges irányban. Ám amíg vak komondorok ugatnak a parlamentben ez is reménytelen, mint sok minden más is 25 éve.

zizi77 2015.10.18. 15:23:15

@gyvgyj_gtm: na igen a lényeg az volt, hogy már megint a közszolgálati tv....
A témával kapcsolatban sajnos a Sirrel kell egyetértenem. Ahhoz, hogy történjék valami csbe ellen, az áldozatnak is közre kell működni valamilyen formában. Ettől még nem lesz ő a hibás, csak ha titkolja a környezet elöl, nem biztos, hogy tudják, hogy segítségre van szüksége.

kispotzak 2015.10.18. 15:23:57

Elirebocsatom h nem láttam a műsort, most csak és kizárólag a cikkben idézett részekre és a cikkre fogok reagálni:
Sehol nincs egyetlen olyan mondat sem, amelyik HIBÀZTATNÀ az áldozatot. Arról beszél h félnek, h nehezen mondják el stb, de az idezett mondatokban nincs ebből levonva olyan következtetés h akkor tkp az áldozat hibás hiszen miért nem mondja el vagy h nyilván ő idézte elő az adott cselekményt.
Olyan mintha a cikk írója nem tudnàh mit nnevezünk aldozathibaztatasnak: ha egy bűncselekmény sertettjerol ugy beszélünk mintha tkp a viselkedesevel, ruhazkodasaval "kihivta" volna maga ellen a sorsot, és valahol érthető is h megtamadtak.
Ha ilyen elhangzott a műsorban, azta cikkiro elfelejtette idezni.
Amiről ez a cikk szól és amiben - cikk alapján- a műsor esetleg tényleg hibás, az az h nem nyújtott teljes körű tájékoztatást. Nos, tényleg öreg hiba h 7 percben nem tértek ki mindenre. Azért en nem bánom h pl a net elhangzott, mert a gyerekek jelentős része onnan tájékozódik, a - magyar- zaklatok jelentős része viszont valószínűleg még nem.

2015.10.18. 15:25:55

Hát, ha valahol nem volt áldozathibáztatás, az ez a műsor. Valóban nem arról beszéltek, hogy milyen szörnyalakok, akik bántalmaznak nőt, gyereket, férfit, bárkit, merthogy ez olyan evidens konszenzus volt, amiről nem kell külön beszélni. Ahogy hallottam, az egyik legfontosabb társadalmi és média-teendőt hozták (nagyon helyesen) szóba, nevezetesen, hogy segíteni kell az áldozatokat megszólalni.
A poszt lólába azzal lóg ki, hogy elkezdni a sokmilliárdos mtva mantrát. Ennek ugyanis a világon semmi köze a bántalmazást szenvedettek ügyéhez. Jószándékú beszélgetés volt egy többnyire elhallgatott társadalmi problémáról, amit a poszt okoskodásból ledorongol. Mondvacsinált, lájkvadász hibáztatásból jeles.

gyvgyj_gtm 2015.10.18. 15:30:08

@kispotzak: Ha nem nézted meg az interjút, nehéz róla véleményt írnod. Egy gyereket azért elég hibáztatni, mert őt bántalmazzák, de sajnos a műsorvezető is úgy fogalmaz ezzel kapcsolatban ahogy.

gyvgyj_gtm 2015.10.18. 15:39:23

@fortin2: Lehet úgy tűnik, de sajnos nem evidens, hogy a bántalmazók szörnyek. A milliárdos mantra pont az ellenkezője annak, amit írsz. Ugyanis pont, hogy nem került volna külön pénzbe és ha a szerkesztő megnézi híradó oldalát és a linkelt cikk utolsó bekezdését. Ugyanis a milliárdokból már futotta arra, hogy szakértő nyilatkozza a következőket: „Olyan kampányokat kellene indítani, amelyek nem az áldozatokon rugóznak – állítja Tóth Györgyi -, hiszen nem véletlen, hogy az áldozatok az esetek többségében nem beszélnek.” A szakértő szerint nem védi őket semmi és senki, a társadalom azt várja el tőlük, hogy ők bizonyítsanak.

Ha ez egy lájkvadász poszt, ám legyen, legalább még többen beszélnek erről a témáról. Bár az sokkal jobb lenne, ha kevesebb lenne a bántalmazó és a bántalmazott.
süti beállítások módosítása