Gyermekvilág, gyermekjog

Édesanyák gyerek nélkül

2020. május 02. 22:11 - gyvgyj_gtm

Május első vasárnapja anyák napja.  Nincs olyan online vagy nyomtatott sajtótermék, ami elfedkezne erről az amúgy családi ünnepről. Miután különféle emberek virtuálisan kart karba fonva, kenetteljesen adnak hangot hálájuknak, talán azt gondolhatnánk, hogy az édesanyák most már azon emberek közé tartoznak, akiknek vannak jogaik. Ha ezt gondolnánk, tévednénk. 

Nem minden édesanyának vannak jogai. Vannak ugyanis olyan édesanyák, akik nem tudják az anyák napját megtartani a gyerekeikkel, mert nem láthatják őket.


Sok évvel az Isztambuli Egyezmény aláírása után még most is óriási a családon belüli erőszak látenciája. A média a tragikus eseményekről beszámol, olykor olyan amatőr módon, hogy talán jobb lett volna nem foglalkozni az üggyel. Ezek mellett az esetek mellett látszólagos súlytalanságuk miatt, egyáltalán nem jelennek meg azok az ügyek, amikor a bántalmazó kapcsolatban született gyerekek ideiglenes vagy állandó jelleggel a bántalmazóhoz kerülnek. Az így gondozóvá vált szülő pedig szépen ellehetetleníti a gyerekek kapcsolattartását a különélő szülővel - az édesanyával. 

Az elmúlt néhány évben több ilyen eset napvilágra került és tudósítások szerint a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai asszisztálnak a bántalmazó szülőnek. Lehetővé téve, hogy a gyerekek ne találkozhassanak az édesanyjukkal. Igen, még a gyermekét éveken keresztül hanyagoló Wilhelm is el tudta ezt érni és hónapok óta ellehetetleníti Timi találkozását a közös gyermekükkel. 


Azt, hogy mennyire szükség lenne az témában képzésre, érzékenyítésre, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a nép hangjaként megszólaló kommenthuszárok általában csak addig tudnak eljutni logikailag, hogy “biztos csinált valamit az anyuka, hogy nem nála vannak a gyerekek.” Az keveseknek jut eszébe, hogy az eljárások lezárultával visszatérjen az ügyre és kiszámolja, hány ünneptől, évtől, mennyi együtt töltött időtől fosztották meg a gyerekeket az elhúzódó eljárások.

Az pedig még kevesebb embernek jutott eszébe, hogy ezekben az ügyekben ott vannak a gyerekek is, anya nélkül. Ők most az egyszer 2, 4, 10, 12, 15 évesek, a bölcsis most lesz ovis, az ovis pedig most ballag és készül iskolába. Anya nélkül. A nagyobbak pedig most kamaszodnak, most serdülnek. Az ő jogaikkal ki is foglalkozik?

Az eljárásokkal, perekkel elvesztegetett időt senki nem tudja visszaadni, a külön töltött évek örökre elvesztek. Gondolj ezen a vasárnapon azokra az édesanyákra és gyerekekre, akik nem ünnepelhetnek együtt.

Követnéd a Facebook oldalunkat? ITT megteheted!

Hozzászólnál? ITT tedd meg!

lilac.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekvilag-gyermekjog.blog.hu/api/trackback/id/tr1515655630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása